Separatoarele de grasimi si particule grele (degresatoare) se folosesc pentru indepartarea grasimilor neemulsionate din apele uzate (ape gri provenite de la bai, chiuvete, bucatarii cand acestea au prevazuta canalizare separata). In prezenta uleiului, in cazul unui sistem de epurare deficitar, spumele, grasimile (substante de greutate mica) si particule grele (substante cu greutate specifica mare) fac ca noroiul sa se compacteaze, provocand colmatarea sistemului de canalizare sau reduce performanta unitatii de epurare.
Separatoarele de grasimi se aleg in functie de numarul utilizatorilor, avand invedere ca Normele Europene considera ca consumul de apa intro exploatare casnica este de 30 l/zi/utilizator, iar consumulintr-o unitate de alimentatie publica este de 50 l/zi/utilizator. Alegerea volumului mai mare nu compromite functionarea separatorului, ci va permite utilizatorului sa recurga la operatiile de extragere agrasimilor, mai rar.
PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE AL SEPARATOARELOR DE GRASIMI
Principiul de functionare se bazeaza pe utilizarea unui vas de linistire unde se da posibilitatea spumelor, grasimilor plutitoare si particulelor grele sa se separe de apele uzate prin flotare, pe baza legilor fizicii de separare gravimetrica lichid-lichid ori solid-solid.
DESCRIEREA PROCESULUI DE FUNCTIONARE
Apele uzate intra prin orificiul de intrare in bazinul de fermentare unde,sub actiunea bacteriilor anaerobe si pe baza legilor fizicii de separare gravimetrica lichid-lichid, lichid-solid, are loc descompunerea si separarea materiilor usoare si a celor sedimentabile. In urma acestui proces de separare se formeaza namolul poluant care se depune prin fanta de evacuare in zona de sedimentare, de unde se indeparteaza dupa o perioada de timp, prin vidanjare. Apele tratate rezultate se evacueaza pe pricipiul vaselor comunicante, in puturi absorbante sau drenuri subterane, de unde vor fi preluate de vasele capilare ale solului care vor actiona in continuare ca un filtru biologic.
Avantajele acestei solutii consta in faptul ca volumul deseurilor care se vidanjeaza este foarte mic, comparativ cu volumul corespunzator al depozitului sedimentar, deoarece acesta, prin actiunea bacteriilor anaerobe se mineralizeaza si pierde din continutul de apa. In urma proceselor de fermentare se formeaza biogaz, care se evacueaza in atmosfera prin orificiul special creat pentru asta.
INSTALAREA SEPARATORULUI DE GRASIMI
Amplasamentul separatoarelor de grasimi trebuie sa corespunda urmatoarelorcerinte si conditii:
- sa se asigure pe cat posibil curgerea apei prin gravitatie in toate zonele separatorului de grasimi
- sa fie asezat in exteriorul imobilelor la o departare de cel putin un metru de fundatie si la nu mai putin de 10 metri de orice put sau bazin de apa potabila
- sa se asigure accesul usor prin vidanjare
- se recomanda construirea de ziduri de protective pentru zonele cu risc de inundatie
- se recomanda efectuarea unor evaluari a coeficientul de permeabilitate la apa a solului, sub numele de test de percolare
NORME DE INGROPARE
Montarea separatorelor de grasimi TELCOM se face prin ingropare fara structura de protectie sau ingropare cu structura de protectie. Aceste metode depind de structura solului si de adancimea la care se vor monta separatoarele. Indiferent de metoda de ingropare, trebuie sapata ogroapa cu dimensiunile mai mari cu 30 de cm fata de cele ale bazinului principal.
Ingropare fara structura de protectie
In situatia in care structura solului permite, separatoarele de grasimi Telcom se vor ingropa integral in pamant. Fiind prevazut cu un orificiu de evacuare a biogazului format, se va monta un tub ce va asigura eliberarea biogazului in atmosfera.
ATENTIE! La ingroparea fara structura de protective, separatoarele de grasimi Telcom pot fi acoperite cu un strat de pamant cu grosimea de maxim 30 cm
Ingropare cu structura de protectie
In cazul in care separatoarele de grasimi TELCOM trebuie instalate in zone cu teren mlastinos sau in zone in care panza freatica este la suprafata, existand posibilitatea de a fi inundate, este necesara protejarea produselor cu o structura monolita din beton.
Indiferent de metoda aleasa, deasupra gropii va rezulta o zona de trecere pietenola
Pentru a se asigura trecerea pentru trafic greu este necesara consultarea unui inginer constructor de specialitate.
DOMENII DE APLICARE
Principala sursa de grasimi si uleiuri vegetale se gaseste in domeniul industriei alimentare:
- macelarii, fabrici de mezeluri si semipreparate din carne
- abatoare
- unitati de preparare a pestelui
- unitati de prajire a nucilor, alunelor
- producatori de ulei alimentar, unt, margarina
- cantine amplasate in cladiri administrative, comerciale, social-culturale, spitale, hoteluri
- unitati militare
- restaurante, fast-food-uri
- fabrici de sapun si stearina
AVANTAJELE PRODUSULUI
- dimensiuni mici
- inchis etans
- nu ocupa spatiu (trebuie ingropat)
- greutate redusa
- nu necesita alimentare la curent electrica
- reactive neutral la radiatile UV
- rezistenta la atacurile agentilor chimici si la coroziune
- nu necesita intretinere, doar vidanjare
- forma bazinelor prezinta avantajul unei structure monolite solide
- rezistenta mecanica si termica la temperature cuprinse intre -60 si +80 grade Celsius
- respecta normele europene garantand un produs reciclabil 100%
PERFORMANTE
Separatoarele de grasimi, prin tratarea apelor uzate, asigura urmatoarele:
- indepartarea componentei organice a namolului pana la 50%
- indepartarea materiilor sedimentabile pana la 90%
INTREBARI FRECVENTE
1.Cand se adauga cultura de bacterii in sistemul de epurare?
Raspuns: Cultura de bacterii (bioactivatorul) se adauga inainte de prima utilizare a instalatiei de epurare. Are rolul de a accelera formarea culturii de bacterii.
2. Ce reprezinta prescurtarea L.E.?
Raspuns: l.e. sau L.E. este o unitate de masura denumita si locuitor echivalent. In conformitate cu stasul CE 12566/3, debitul se calculeaza tinand cont de consumul mediu pentru o singura persoana, de aproximativ 200 l/zi. De exemplu, o fosa septica ECO IMO 6 este dimensionata pentru 6 L.E., deci capacitatea ei maxima se calculeaza conform formulei 6 l.e. x 200 litri/zi = 1200 litri apa menajera/zi.
MARCAJE PRODUS
Pe produs apar urmatoarele marcaje:
- Data si anul de fabricatie al separatorului de grasimi
- Simbolul „PRODUS RECICLABIL” care indica respectarea normelor europene garantand un produs reciclabil 100% care protejeaza si apara mediul inconjurator
Separator De Grasime | |
Dimensiuni (mm) | |
Numar utilizatori | 4 |
Numar locuri de masa | 6 |
Suprafata min. separare (m2) | <0,25 |
Debit (l/s) | 0,333 |
Inaltime bazin | 350 |
Inaltime totala | 400 |
Lungime | 595 |
Inaltime intrare | 370 |
Inaltime evacuare | 270 |
Capac inspectie (Øxh) | 160X50 |
Øi / Øe | 32 |
Biogaz (Ø) | 1” |
Volum (litri) Util | 75 |
Total | 100 |
Comentarii recente